måndag 23 april 2012

Årets pelargon



Bild lånad från Blomsterfrämjandet

Varje år utses årets pelargon. I år har turen för första gången kommit till en gul pelargon, "First Yellow". Kommer inte att ingå i min samling då gult inte är någon favoritfärg på blomster men tycker den är jättevacker ändå.

Så här skriver Blomsterfrämjandet på sin hemsida:

’First Yellow’ har en unik och helt underbar färg som befinner sig i gränslandet mellan gul och crème och med inslag av gröna toner. Sorten har dessutom begåvats med vackert lysande röda ståndare som kontrasterar fint till den gula färgen.

Blommorna på ’First Yellow’ ser ut som om de är enkla, men eftersom blombladen sitter i flera lager kallas sorten semidubbel.

Moderådets VD Lotta Ahlvar sitter med i juryn som utser vinnaren och hon motiverar valet så här: - Det är en oväntad variant som väcker habegär. Det är inte bara samlare som tycker att den är åtråvärd. Alla som älskar den gammeldags och numera supertrendiga pelargonen fascineras av färgen som är syrligt vacker.

’First Yellow’ kommer från förädlaren Elsner PAC och sorten tillhör kategorin svagväxande pelargoner.  Växtsättet är upprätt, buskigt och väl förgrenat. Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och saknar en traditionell mörk zon i mitten. Vid beröring doftar bladen gott.
Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du tar dig tid att lämna ett litet avtryck här på bloggen i form av en kommentar. Det uppskattar jag!

/Camilla