Marinad till fläskfilè (500 g)
2 tsk olja
3 tsk vitvinsvinäger
0,5 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar
1 tsk grovmalen rosépeppar
1 tsk grovmalen grönpeppar
1 tsk krossad rosmarin
1 tsk sambal oelek
2 msk soja
2 vitlöksklyftor
Köttet blir fantastiskt gott om det grillas indirekt. "Metoden kan liknas vid en ugn. Värmen stiger och reflekteras av locket och på så sätt cirkulerar värmen inne i grillen. Indirekt grillning passar för mat som tar mer än 25min att tillaga. Fördelen med tekniken är att man både smaksätter och tillagar samtidigt. Exempel på kött som fungerar bra med indirekt grillning: hel oxfilé, hel kyckling, spareribs, större fiskfiléer etc. I och med att man inte grillar direkt över värmekällan så behöver man inte heller vända på det som tillagas. En termometer är därför att föredra om man vill undvika att lyfta på locket för att titta om maten är klar.
Med kolgrill placeras ett lika antal varma briketter på var sida i grillen. Ett alternativt sätt är att endast placera briketter på ena halvan av grillen. Det viktigaste är att det finns yta på grillgallret som inte har någon värmekälla direkt under. Lägg på grillgallret och placera maten mitt på gallret.
Ett tips är att använda sig utav en droppform som placeras mellan briketthögarna under grillgallret. På så sätt minskas risken att fett som droppar ner flammar upp på köttet. Köttsaften kan även användas vid tillagning av t.ex. såser. Lägg på locket och öppna endast för att se om maten är klar."
Indirekt grillning med kolgill
Camilla
Tack för tipset, skall testas. Hoppas ni haft en fin midsommar. Tack för fina inlägget. Hörs nån dag. Kram Mimmi
SvaraRadera