söndag 27 februari 2011

Möblerat med loppisfynd


I mellandagarna köpte vi bord och stolar på Ta Tillvara här i sta'n. Älskade sambon J har slipat och målat och gjort så fint så nu, äntligen, har vi möblerat uterummet. Jag är lyckligt lottad med en man som står ut med och tar sig an "mina" projekt som jag släpar hem, för det mesta utan knot. Slutresultatet ser ni här ovan och vi blev verkligen jättenöjda. Än en gång, stort TACK till dig M för tipset!



Förra helgens tur till storsta'n resulterade bl a i tre små glasvaser som kom till användning nu i helgen. Dubbla tulpaner i vitt/lime fick fylla dem. Enkelt, vårigt och vackert...

Glasvaser från House Doctor, PUB Home


Y Camilla

Gott av lax

Bild lånad från Arlas hemsida

Vi försöker äta mer fisk och på sistone har vi testat en del nya fiskrätter, vissa riktiga bottennapp och andra riktigt, riktigt goda! Som idag t ex åt vi en god och enkel rätt från Arlas hemsida; Asiatisk lax, som jag verkligen kan rekommendera.


Asiatisk lax
4 port
4 bitar ben-och skinnfri lax, ca 500 g
1 tsk salt
1 tsk malen ingefära
1 tsk farinsocker
1 msk pressad lime (jag pressade en hel lime och fördelade detta över 4 filéer)
1-2 vitlöksklyftor
2 dl vispgrädde (jag tog ca 3,5 dl matlagningsgrädde)
(ca 1 dl chilisås - detta la jag till då jag ville ha lite färg på såsen)

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg fisken i en smord ungssäker form. Krydda med salt, ingefära, limesaft, farinsocker och finhackad vitlök. Häll över grädden (ev. blandad med chilisås om så önskas). Stek i mitten av ugnen ca 20 min. Servera med lättstekta grönsaker och kokt ris.


Smaklig måltid!
Y Camilla

söndag 20 februari 2011

Vår i vardagsrummet


Kuddfodral från Lexingtons vårkollektion



När jag tänker och handlar inredning är målsättningen att sakerna ska funka såväl färg- som stilmässigt i de flesta rum i huset. Vid besöket i storsta'n "hittade" jag dessa två kuddfodral som just nu nu pryder soffan i vardagsrummet. Tycker de inger vårkänsla och färgskalan funkar även i vårat kontor. När jag lessnat på dem i vardagsrummet blir nästa anhalt kontoret. Och så där håller jag på... Flyttar saker mellan olika rum och testar nya kombinationer, då tröttnar jag inte så fort. Kvällens tips :-)
Y Camilla

lördag 19 februari 2011

Laxsoppa


Jag är inne i en sopperiod just nu. Idag testade vi ytterligare ett nytt recept på soppa; Laxsoppa. Fantastiskt god och även denna en matig variant. Vill du också testa kommer receptet här:

Laxsoppa
2-3 msk olivolja
5-6 morötter, rivna eller skurna i slantar
6 potatisar skurna i tärningar
3/4 purjolök
2 msk senap
5 dl grädde
5 dl vatten
1 pkt (30 g) finhackad dill
1 pkt (30 g) finhackad persilja
2 tsk gurkmeja
400-500 g laxfilé skurna i tärningar
200 g kräftstjärtar eller räkor
1 paprika skuren i bitar
2 dl majs eller ärtor
1 pepparrot (riven)
Salt
Peppar
Bryn morötter och purjolök i lite olivolja. Slå över grädde och vatten. Tillsätt i fisk, skaldjur och potatis. Smaka av med salt och peppar. Koka tills potatisen och morötterna är klara. Mot slutet tillsätts paprika, majs (eller ärtor), dill, persilja, pepparrot, gurkmeja och senap.
(Jag, som inte gillar pepparrot, uteslöt denna. Likaså kräftstjärtarna hoppade jag över, tyckte det var tillräckligt med ingredienser ändå. Soppan blev jättegod ändå.)
Y Camilla

Det blir nästan aldrig som man tänkt sig...


Tygkorgar från H&M Home


Dagen inleddes med virus i datorn och strömavbrott på övervåningen... Inte riktigt i linje med vad jag hade tänkt mig. Jag som skulle promenera, köpa tyg, klä om stolsdynor, måla loppisfynd, baka bröd, kolla på Mellon...
Efter en bra stunds felsökning i proppskåpet, några telefonsamtal och inköp av nya huvudsäkringar så fick vi äntligen fart på strömmen på övervåningen. Pust! Datorn har vi ännu inte lyckats få ordning på trots experthjälp av snälla morbror J. Hoppas, hoppas att det finns en enkel lösning och det snaaaaart.
Hann faktiskt med en del av det jag hade tänkt för dagen. Tyget blev inhandlat och en ynka stolsdyna är omklädd. Det blev en promenad i det vackra men kalla (-13) vädret. Jag fixade lite med några av gårdagens inköp från storsta'n. En del av "fixet" se ni på bilderna ovan. Köpte två tygkorgar till badrummet, på H&M Home, som inrymmer diverse burkar och flaskor.
Nu är det snart dags att knyta sig, åtminstone för kvällströtta mig. I morgon är en ny dag med nya möjligheter! ska jag minnsann måla piedestal, klä om stolsdynor, baka muffins mm.
Natti, natti!
Y Camilla

torsdag 17 februari 2011

Nätbutik

En av mina favoritbloggerskor med bloggen Jordgubbar med mjölk ska öppna nätbutik. Ska bli så spännande att se vilket utbud den kommer att fyllas med, säkert jättemycket fint! Inget öppningsdatum bestämt ännu men håll utkik på bloggen.


Y Camilla

Storsta'n here I come!

Bild lånad från Fotoakuten

Imorgon väntar en tripp till huvudstaden med en god vän. Ser verkligen fram emot att få komma bort från vardagsbestyren för en dag och äta gott, fika, flanera och shoppa. Jag behöver små avbrott i vardagen för att uppskatta den men också för att orka med och för att få lite guldkant på tillvaron. Har du något roligt inplanerat framöver? Om inte kanske det är dags att göra en liten plan, annars kommer det inte att hända. Det behöver ju inte vara en resa. Kanske kan det vara att träffa en god vän du inte sett på länge över en fika, gå och se en rolig film på bio eller hyr en film, unna dig massage eller ansiktsbehandling, gå ut och ät med goda vänner, eller varför inte göra ett loppisbesök?
Ha nu en riktigt fin kväll och gör slag i saken och planera!
Y Camilla

måndag 14 februari 2011

Korvgryta


I helgen gjorde vi en enkel men mycket god korvgryta. Perfekt mat nu när det är så kallt ute! Vill du prova kommer receptet här:
Korvgryta
4 personer

200 g falukorv
4 medelstora potatisar
1 liten purjolök
1 liten morot
½ köttbuljongtärning
5 dl vatten
Ketchup efter smak
1 litet lagerblad
1 pressad vitlöksklyfta
½ tsk mejram
Klippt persilja
Salt
Peppar

Skala och dela potatisen i fyra delar. Hacka purjolöken och dela moroten i slantar. Lägg alltsammans utom korven i en gryta. Koka i 15 minuter. Lägg i falukorven som skurits till stavar, koka ytterligare 5 minuter. Klart att servera!

Smaklig måltid!
Y Camilla

söndag 13 februari 2011

Vacker förvaring

Loppisfyndade silverbestick i vacker glasburk




Fina burkar - i plast, glas eller plåt - kan man aldrig få för många av om du frågar mig... Helgens fyndade silverbestick bor nu i en glasburk i köket. Enkelt och dekorativt på en och samma gång. Varför inte visa sina favoritsaker istället för att låta dem ligga i lådan? Tröttnar du lägger du undan dem ett tag och tar fram någon annan favorit. All grannlåt behöver ju inte vara framme jämt.
Y Camilla

Husmorstips!




Som jag tidigare nämnde hittade jag fina silverbestick på loppis för inga pengar alls. Dock var de lite oputsade men med lite "puts" blev de som nya igen. Eller put och puts förresten... Jag hittade ett jättebra tips på nätet, bloggen Din husmor på nätet, på hur man enkelt rengör sitt silver så det blir skinande blankt.
  • Koka upp så mycket vatten att det kommer att täcka silversakerna i en bunke av plast (ej metall)
  • När vattnet kokar, häll i ½ dl salt och ett par msk bakpulver
  • Lägg en remsa aluminiumfolie i botten på bunken och silversakerna ovanpå. Häll sedan över vattnet och låt det stå några timmar - silvret blir som nytt med nästan ingen arbetsinsats alls!
Ja, det var dagens lilla hushållsskola!
Y Camilla

En riktigt skön söndag

Prickig kanna Ib Laursen från Mig och Alice



Tittar in och önskar Dig en riktigt skön söndag! Här kommer dagen gå i fixandets tecken. Igår var jag och M på loppisrunda och gjorde en del fina "fynd" som jag ska börja ta hand om idag. Fyndade t ex fina silverbetstick för en femma styck, brickan på bilden ovan för en dryg tjuga och lite annat smått och gott. Glad blev jag också över att hitta ytterligare en till stol till uterummet, så nu har vi fyra stycken.
Förutom Erikshjälpen och Röda korset i Hedemora, som jag verkligen kan rekommendera för bra utbud och priser, så besökte vi även mysiga butiken Mig och Alice i Säter. Den ville man aldrig lämna, det fanns så mycket fint.
Nu väntar alldeles strax en promenad i det kyliga vädret. Hej så länge!
Y Camilla

måndag 7 februari 2011

Soppa till kvällsmat

Bild lånad från ICA:s hemsida

Bloggvännen och grannen M tipsar på sin blogg om en god köttfärssoppa. Testlagade denna igår kväll och den var så otroligt god! Väldigt matig soppa som med hembakt bröd till blir en given succé till vardags som till fest. Gillar du soppa bara måste du testa detta recept! Här kommer det:

Mustig köttfärssoppa

400 g köttfärs
2 gula lökar
3 paprikor - röd, gul, grön
4 potatisar
2 morötter
2 köttbuljongtärningar
7 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 tsk salt
1 tsk soja
2 krm cayennepeppar
2-3 tsk timjan (detta lade jag till och det blev jättegott!)
1 pressad vitlöksklyfta (eller fler efter tycke och smak)

Hacka lök, paprika, potatis och morötter i tärningar. Frös lök och paprika i en stekgryta med smör. Tillsätt potatis, morotstärningar, krossade tomater, buljongtärningar och vatten. Koka under lock i 15 min. Bryn under tiden färsen i en stekpanna. Lägg den sedan i grytan och tillsätt övriga kryddor och vitlök. Låt sedan småkoka i ca 30 min. Gör gärna soppan tidigre så att den får stå och dra sig. Servera med créme fraiche och bröd.

Y Camilla

lördag 5 februari 2011

Brocante chic



Inspirationsbilder lånade från Allt i Hemmet
En ny inredningsstil som blir allt populärare är "brocante chic". Brocante betyder loppmarknad på franska. Stilen kännetecknas av rustika möbler i trä eller metall som fått patina av ålder, väder och vind i kombination med det söta. När det gäller färger är det pasteller som gäller med inspiration från de franska bakverken macarons.
Jag gillar det något ruffa i kombination med de söta pastellerna. Varför köpa nytt hela tiden när finaste loppismöbeln kanske finns en stenkast bort? Med lite färg, tapet och nya beslag har du en ny möbel som någon annan ratat men som blir en skatt i dina ögon!
Dags för promenad. Ha en skön lördag!
Y Camilla

onsdag 2 februari 2011

Afternoon tea


Ett litet eftermiddagsfika i fina tekoppen "Mon Amie" från Rörstrand.
Serien formgavs av Marianne Westman redan i början av 1950-talet. Inspirationen till dekoren fick hon en regning midsommarafton. Nu är delar av serien tillbaka i ny skepnad med ett modernare uttryck. Personligen gillar jag dock originalet bäst.
Jag är jätteförtjust i serien och den påminner mig bl a om min mormor. Våra tekoppar har vi fått "ärva" av svärmor och svärfar. Stort TACK för dessa, de är så vackra!
Y Camilla